• 14.
  • Feb
  • 2019

Kaj pomeni biti zdrav?

Je zdravje številka na zdravstveni lestvici, podatek o krvnem tlaku, telo brez bolezni ali kaj drugega? Zdravje je občutljiva tema, saj ima vsak drugačno mnenje, kakšen je zdrav človek. Je to zunanji videz telesa, so to telesne mere in velikost oblačil, morda nasmejan obraz in splošna urejenost. Običajno obsojamo tiste, ki ne sodijo v ta ideal. Pozabili pa smo navesti najpomembnejšo sestavino – kakšen je občutek, da si zdrav?

 

Zdravo življenje vključuje mešanico fizičnih, duševnih in čustvenih komponent,
zaradi katerih smo to, kar smo.

 

Svoje telo dobesedno ustvarjamo od znotraj navzven s tem, kar vanj vnašamo, kar mislimo in kar počnemo. A ne glede na različna mnenja nam je vsem skupno eno prepričanje, ko gre za zdravje: vsak si želi počutiti se dobro.

 

Zdravje se začne v naši notranjosti in se ne ustavi pri koži oziroma zgolj na fizičnem telesu. Naš način življenja (zdrav ali ne) ne vpliva samo na naše telo, misli in občutke, ampak tudi na telo, misli in občutke drugih ljudi, s katerimi smo v stiku. Ko svoje misli, skrbi in negotovost glede zdravja usmerimo z zunanjosti (videz) na svojo notranjost (počutje), smo na dobri poti do uspeha v zdravju in sreči. Zdi se zelo preprosto, kajne?

Pomembno vprašanje je, KAKO to narediti. Lahko se zdravo prehranjujemo, preštevamo kalorije in izvajamo razne diete, ki povzročajo le napetost. Lahko smo obsedeni s hrano in postanemo prestrogi glede zdravega prehranjevanja. Lahko se mukoma ukvarjamo s telesno aktivnostjo, a s takšnim načinom delovanja si običajno naredimo več škode kot koristi, ker nismo iskreni do sebe in delujemo na silo. Brez težav pa bomo zase nekaj dobrega naredili, kadar nam je dejavnost v veselje.

 

Torej pozornost najprej namenite svojim občutkom. Vprašajte se, ali si to zares želite početi, da boste potem srečni in zadovoljni, ali pa morda želite ugajati samo navzven (drugim ljudem, modnim smernicam, številki na tehtnici ...).
Posvečanje prevelike pozornosti impulzom iz okolice nas odvede od našega bistva, kar nam povzroča stres. Dolgotrajno negativno delovanje se odrazi najprej kot slabo počutje, zakrčenost in razne blokade, kar lahko povzroči resne motnje v delovanju organizma.
Zdrav in ozaveščen človek deluje iz svojih lastnih občutkov in se ne odziva na signale iz okolice. Zdravo se prehranjuje, je telesno aktiven, dovolj spi in se redno izobražuje zaradi lastnih potreb in užitkov.

Vendar se nemalokrat zgodi, da navidezno zdrav človek podleže bolezni in nikakor ne ugotovi vzroka, saj ga išče zunaj sebe. Sprašuje se, kako je lahko zbolel kljub zelo zdravi prehrani, redni telesni aktivnosti in primerni količini spanja. Vzrok za slabo počutje oz. bolezen je v njegovih občutkih, ki jim žal ni prisluhnil. Pozornost je usmerjal samo na fizično telo in premalo ali skoraj nič pa na svoja občutja.

 

Fizično in duševno zdravje sta povezana. Pomembno je pristopiti k zdravju kot celoti. Optimalno dobro počutje dosežemo z nenehnim premikanjem v smeri krepitve fizičnega, intelektualnega, čustvenega, socialnega, duhovnega in okoljskega dobrega počutja – to naj bo naša vseživljenjska in vsakodnevna zaveza. Gre za aktivno ozaveščenost in sodelovanje v vzdrževanju zdravega načina življenja. Za naše zdravje je pomembno, da počnemo predvsem tisto, kar nam je všeč, in skrbimo za telo na tak način, da se skozenj uresničujemo. Človek, ki je zdrav in dobro dela, se zaveda, kako dragoceno je njegovo življenje.

Zato počnite stvari z navdušenjem in misli usmerjajte v tisto, kar vam je všeč. Na ta način se bodo stvari uredile in v vaše življenje bo prišlo še več tistega, kar radi delate.